Mézeskalács
2010.11.27. 12:04
Hozzávalók
30 dkg finomliszt
10 dkg átszitált porcukor
1 tojás
kb. 1 dl / 10 dkg/ vegyes virágméz
1 evőkanál margarin
1 kávéskanál szódabikarbóna
őrölt fahéj
szegfűszeg
Elkészítés
1. A hozzávalókat tartsuk langyos helyen, mielőtt dolgozni kezdenénk. Egy mély tálba szitáljuk bele a liszt felét és a porcukrot, erre tegyük a szódabikarbónát és a fűszereket. Mindezt alaposan keverjük össze.
2. Ezek után adjuk hozzá a margarint, a mézet és a tojást. Nagyon ragacsos masszát kapunk. A liszt másik felét apránként gyúrás közben adjuk a tésztához. Kitartó munkával kerek buci lesz belőle. Tetejét szórjuk meg liszttel, takarjuk le és kb. 10-12 órát pihentessük.
3. Lisztezett deszkán kis adagokban nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Nyújtás után már csak alulról szabad lisztezni a tésztát. Gazdaságosan szaggassuk ki a formákkal, a maradékot friss tésztával gyúrjuk össze és nyújtsuk újra ki.
4. Közepesre előmelegített sütőben, alacsony peremű kikent tepsiben süssük. A tepsibe 1-2 cm köztes helyet hagyjunk a darabok között. 7-8 perc alatt megsül, de jobb, ha világos marad. Ha kész, azonnal le kell választani a figurákat a tepsiről, mert később könnyen törnek. Lapos helyre, egymás mellé kell tenni a darabokat amíg k i nem hűlnek. Néhány napig állniuk kell, hogy megpuhuljanak.
5. A figurák díszítéséhez 1 tojásfehérjét nagyon kemény habbá kell verni, ebbe a habba kell lassanként adagolni 10 dkg átszitált porcukrot. Nejlonzacskó csücskén 1-2 mm-es lyukat vágunk, ezen keresztül nyomjuk a mázat a mézes figurákra.
|