Francia hagymakrémleves |
Viky&Dávid |
2012.06.01. 18:22 |
Hozzávalók:
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 evőkanál liszt
-
1 liter víz
-
só
-
bors
-
ételízesítő
-
reszelt szerecsendió
-
2 dl főzőtejszín
-
15 dkg reszelt sajt
-
1 teáskanál olívaolaj
-
1 dl fehérbor
Elkészítés:
A fokhagymát és a vöröshagymát ledaráljuk. Az olívaolajon megdinszteljük, enyhén sózzuk. Kevés lisztet szórunk rá, picit megpirítjuk. Felöntjük a vízzel. A fűszereket ízlés szerint tesszük bele.
Mikor a hagyma teljesen megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt, majd beleöntjük az 1 dl fehérbort, és összefőzzük az egészet.
Tálaláskor reszelt sajtot szórunk a tetejére.
|
Tarte Tatin (Francia fordított almatorta) |
Viky&Dávid |
2012.06.01. 18:14 |
Hozzávalók:
-
25 dkg liszt
-
1 tojás sárgája
-
20 dkg Rama margarin
-
1 csipet só
-
15 dkg kristálycukor
-
50 dkg alma
Elkészítés:
25 dkg lisztet elmorzsolok 13 dkg margarinnal. Hozzáadok 1 evőkanál cukrot, 1 tojássárgáját, 1 csipet sót és egy kevés vizet (mindig csak picit, annyit, hogy rugalmas tésztát kapjak). Ezután fél órát pihenni hagyom a tésztát.
Megpucolom az almát, és vékony gerezdekre vágom fel. Egy kis lábasban megpirítok 10 dkg cukrot (alacsony fokozaton! pár perc alatt kész a karamell), majd gyorsan belecsurgatom annak az edénynek az aljába, amiben sütöm. Nem baj, ha nem tökéletesen takarja ki a karamell az edény alját, de nagyjából mindenhova jusson. Vigyázat: műanyag fülű edény nem lehet! Én egy fém lábasban szoktam sütni, aminek az alja kb. 20-25 cm átmérőjű.
A meghámozott, cikkezett almával kirakom a már valószínűleg megszilárdult karamellás lábas alját, megszóróm 3 dkg cukorral, rámorzsolok 4-5 dkg margarint.
A tésztát köralakúra nyújtom, ráteszem az almarétegre, picit rányomkodom (könnyebb lesz kiborítani), és forró (180 fok) sütőbe rakom, kb. 40 percig sütöm, amíg a tészta alja (ami látszik) rózsaszínű nem lesz.
Ha megsült, még forrón kiborítom egy tányérra. Jó étvágyat hozzá!
|
Flammkuchen Napsi (kenyérlángos) |
Viky&Dávid |
2012.06.01. 18:09 |
Tésztához:
-
375 g liszt
-
1 cs száraz élesztő
-
1 tk cukor
-
1,5 tk só
-
250 ml langyos víz
Feltéthez (ízlés szerint):
-
szalonna (bacon)
-
lilahagyma
-
tejföl
-
bors
-
só
Elkészítés
-
Begyúrjuk a tésztát, majd hagyjuk kelni.
-
Ha megkelt, vékonyra (szinte átlátszóra) kinyújtjuk, és olajozott tepsibe tesszük.
-
Megkenjük a tejföllel, rászórjuk a felkarikázott lilahagymát, majd az előre megpirított szalonnát.
-
Megsütjük, de a szélét figyelni kell, ha már megpirult, jónak kell lennie.
sütési mód:
hőlégkeveréses
|
Tarte au citron (Francia citromtorta) |
Viky&Dávid |
2012.06.01. 18:06 |
Hozzávalók:
-
A tésztához:
-
25 dkg liszt
-
15 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
1 egész tojás
-
1 csipet vaníliás cukor
-
A töltelék:
-
1 tubus (doboz) cukrozott sűrített tej (397 g)
-
3 kis tojás
-
12,5 cl citromlé
Elkészítés:
1. A tésztához egy nagy tálban jól keverjük össze a hozzávalókat, majd tekerjük be átlátszó fóliába, és tegyük be a hűtőbe 2 órára.
2. Ezalatt készítsük el a tölteléket: tegyük a tojásokat egy tálba, adjuk hozzá a sűrített tejet, majd fokozatosan, lassan a citromlevet, nem egyszerre az egész mennyiséget.
3. Két óra után béleljük ki a tésztával a kivajazott, lisztezett formát, és süssük 20 percet 160 fokos hőmérsékleten.
4. 20 perc után vegyük ki a sütőből, de ne kapcsoljuk ki, hanem emeljük fel a hőmérsékletet 180 fokra. A tölteléket öntsük a tésztára, és tegyük vissza a sütőbe 10 percre, amíg a krém a tetején kocsonyás állagot kap. Hűtsük le szobahőmérsékletűre, és tegyük be a hűtőbe legalább két órára.
|
Croque Monsieur ( melegszendvics) |
Viky&Dávid |
2012.06.01. 18:03 |
Croque Monsieur ( melegszendvics)
Hozzávalók a szószhoz (besamel):
-
10 g vaj,
-
90 ml tej,
-
½ ek liszt,
-
½ tk dijoni mustár,
-
só,
-
bors,
-
frissen reszelt szerecsendió,
-
½ tojássárgája,
-
szeletelt toast kenyér,
-
20 dkg sonka,
-
3 féle sajt lereszelve
Elkészítése:
Elkészítjük a szószt egy edényben a tűzhelyen. Mikor már minden összetevő benne van rottyantunk még rajta egyet és kész. Ezzel kenjük meg a kenyereket, amiket megpirítottunk. A szendvicsbe sonkát és reszelt sajtot teszünk, majd a tetejére is. Ezt melegszendvics sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad a tetején.
|
Vörösboros marhapörkölt bográcsban |
Viky&Dávid |
2012.04.20. 15:56 |
Hozzávalók:
-
2 kg marhacombhoz:
-
3 paprika,
-
3 paradicsom,
-
2 sárgarépa,
-
2 fehérrépa,
-
0,8 kg gomba,
-
4 dl vörösbor,
-
só,
-
bors,
-
fokhagyma,
-
szalonna,
-
1 nagy hagyma,
-
1-2 babérlevél,
-
kakukkfű,
-
pirospaprika
Elkészítés:
A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhítom-pirítom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórok rá. A 2*2 centisre vágott húst beleteszem, és fehérre pirítom, majd felöntöm vízzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezem borssal, Erős Pistával, nagy adag kakkukfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra főtt(2 óra), megsózom, de nem szabad előbb, mert a hús megkeményszik. Hozzáadom a vékonyra vágott gombát, és utánízesítem. Az elfőtt levet a maradák borral és vízzel pótolom. A végén lesütöm szaftjára. Főtt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalom.
|
Chilis bab bográcsban |
Viky&Dávid |
2012.04.20. 15:54 |
Hozzávalók (10-12 fő részére):
-
6 doboz kukorica konzerv (töltő tömeg 285g-os)
-
8 doboz Happy Fruit kidnibab vagy Chilis bab (töltő tömeg 240g-os)
-
0.5 kg füstölt csülök
-
2 kg sertés tarja vagy csirkemell
-
2 csomag Kotányi Chili fűszerkeverék
-
3-4 közepes fej vörös hagyma apróra kockázva
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát zsíron (vagy olajon) üvegesre sütjük, majd a szintén apró kockára vágott tarját és csülköt a chili fűszerrel együtt hozzáadjuk. Addig sütjük ezt az elegyet, amíg a hús ki nem fehéredik. Vigyázzunk, hogy ne túl nagy lángon csináljuk, mert ha megég a chili, keserű íze lesz. (A főzést megelőző napon a füstölt csülköt érdemes vízben beáztatni, hogy könnyebb legyen másnap feldolgozni.) Majd hozzáadjuk a kukoricát és a babot, majd felengedjük vízzel úgy, hogy kb 2cm-el magasabb legyen a víz mint a benne lévő elegy. Kb 3 órát szoktam főzni, hogy a bab teljesen szétfőjön, ettől lesz olyan pépes és nem lesz mosogatóvíz állaga. Az ínyencek az elején a húst kevés vörösborral is felönthetik és azon párolhatják.
|
Pöttyös Guru kehely |
Viky&Dávid |
2012.03.28. 16:05 |
4 adag
túrós réteg:
-
50 dkg sovány túró
-
1 citrom reszelt héja
-
4-6 ek cukor (ízlés szerint)
karamellás réteg:
-
1,5 dl tejszín
-
10 dkg cukor
csokis réteg
-
8 dkg tejcsoki v étcsoki
-
8 dkg tejszín
-
4 dkg törökmogyoró
A túrót kikeverjük a citrom finomra reszelt héjával és a cukorral. Kelyhekbe vagy poharakba kanalazzuk/ töltjük habzsák (kivágott sarkú műanyagzacskó) segítségével.
A cukorból nagyobb lángon, néha rázogatva az edényt világos karamellt készítünk egy kis csipet sóval, majd felöntjük a tejszínnel, és folyamatos kavargatás mellett addig melegítjük, amíg a karamell felolvad. (kitartás, lassan, de menni fog). Ha már kihűlt, a túrókrém tetejére kanalazzuk.
A törökmogyorót kis láng felett megpirítjuk száraz serpenyőben, amíg illatozni kezd, majd ha langyos, ledörzsöljük a héját a teljesség igénye nélkül, és késsel durvára vágjuk. Az apróra tördelt csokit összemelegítjük a tejszínnel, és ha megolvadt (30°C fok körül már megvan, ne melegítsük tovább!), belekeverjük a mogyorót. Ha langyos, a túrós desszertek tetejére kanalazzuk egyenletesen szétosztva.
Fogyasztás előtt célszerű 1-2 órát pihentetni a hűtőben, hogy megdermedjen a tetején a csoki.
Megjegyzés: ha nem sikerül krémes sovány túrót szerezni hozzá, akkor célszerű lazítani a túrós réteget egy kevés tejföllel (50 dkg túróhoz 1,5-2 dl tejföl) és botmixerrel átmenni rajta párszor, amíg sima, krémes lesz.
|
Desszert - Japán gyümölcsrizs mentás lime-habbal, licsivel |
Viky&Dávid |
2012.03.19. 16:01 |
hozzávalók 4 főre
-
25 dkg sushi rizs
-
1 licsi befőtt (konzerv)
-
10 dkg cukor
-
4 db lime
-
1 csokor friss mentalevél
-
2 dl növényi tejszínhab
elkészítés
-
A sushi rizst megfőzzük ugyanolyan módon, ahogy a sushi készítéshez. Ha más fajta rizzsel helyettesítjük (pl. rövidszemű), akkor egy csipet sóval és egy csipet cukorral főzzük meg puhára, ragadósra.
-
A megfőtt rizst hagyjuk kihűlni.
-
Egy kis keverőpohárba reszeljük bele a lime-ok héját, levét nyomjuk ki. Adjuk hozzá a cukrot és a megmosott mentaleveleket, és kézi turmixgéppel aprítsuk össze.
-
A keményre felvert növényi tejszínhabhoz adjuk hozzá. A tejszínhabot forgassuk össze a rizzsel.
-
Ízlés szerint adható még hozzá cukor.
-
Jól hűtsük be, tálaláskor adjunk hozzá licsi gyümölcsöt, tetejét díszítsük egy mentalevéllel.
|
Főétel - Mentaiko pasta másképpen (Kaviáros spagetti) |
Viky&Dávid |
2012.03.19. 15:59 |
hozzávalók 2 főre
-
250 g spagetti tészta
-
2 tojás
-
1 kis üveg kaviár (pl. lazac)
-
1 ek sózatlan vaj
-
1 lilahagyma
-
100 ml fehérbor
-
100 ml tyúkhúsleves
-
100 ml tejszín
-
nori (algalapocskák, vékony csíkokra szeletelve; el is hagyható)
elkészítés
-
A tésztát al dente-re főzzük, leszűrjük.
-
3 perces lágytojást készítünk (a sárgája folyós legyen).
-
A lilahagymát apróra vágjuk, a vajon lassú tűz felett üvegesre pároljuk.
-
Felcsavarjuk a tüzet, hozzáadjuk a bort és addig kevergetjük, míg besűrűsödik.
-
Hozzáadjuk a csirkehúslevest, 2-3 percig főzzük, majd a tejszínt is, egyszer felforraljuk, aztán lezárjuk a tüzet.
-
A szószba jól belekeverjük a kaviárt, majd a tésztát is beleforgatjuk, hogy egyenletesen bevonja.
-
Egy csipet norit is tehetünk hozzá.
-
Tányérokra szedjük, a tetejére ültetjük a szétvágott lágytojást, norival díszítjük.
|
|