Előétel - Maki sushi |
Viky&Dávid |
2012.03.19. 15:55 |
hozzávalók 2 főre
6-8 rúdhoz:
-
25 dkg rövidszemű rizs
-
3 dl víz
-
3 ek rizsecet
-
2 tk cukor
-
1 mk só
-
1 cs Nori lap
-
1 db bambusztekercs
-
1 db uborka
-
1 db piros paprika
-
10 dkg nyers tonhal
-
10 dkg nyers lazac
-
wasabi por vagy krém
-
pácolt rózsaszín gyömbér
-
szójaszósz
elkészítés
-
A rizst hideg vízzel addig mossuk át, amíg a víz zavarossága meg nem szűnik, legalább 8-10 vízcserét igényel.
-
Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, majd fedjük le a lábost, és lassú tűzön forraljuk fel a rizst.
-
Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost, és hagyjuk 15 percet állni.
-
Egy tálban keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval, adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez, hűtsük ki!
-
Az uborkát hosszában nyolcadoljuk, vágjuk ki a magházat, és csináljunk olyan hosszú egyenes rudacskákat, amilyen a nori lap hossza.
-
Ugyanilyenre hozzuk össze a paprikát.
-
A halakat használat előtt 24 órát fagyasszuk, hogy elpusztuljanak az élősködök benne.
-
Tehát a halacskákat szálkátlanítjuk, és kisujj vastagságúra vágjuk, természetesen a bőre nélkül!
-
Wasabink ha por, kevés vízzel egy viszonylag gyurmaszerű masszává keverjük.
-
Helyezzünk egy fél ív norit a bambusztekercsre.
-
Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell).
-
Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabival is megkenheti).
-
Ezután kezdjük el feltekerni a bambuszlap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva.
-
Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét.
-
Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt.
-
Egy nedves és nagyon éles késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk, és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágás közben a sushi.
|
Sütőtök krémleves |
VIKY&DÁVID |
2011.10.04. 17:23 |
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1 közepes sütőtök,
2-3 sárgarépa,
2-3 db krumpli,
10 dkg vaj,
½ fej vöröshagyma,
2 dl tejszín,
ízlés szerint só,
bors,
szerecsendió
Elkészítés:
Egy kis vajon megfuttatjuk a hagymát, majd felrakjuk főni a megpucolt és darabokra vágott tököt, répát és miután már majdnem megpuhultak hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket.
Miután ez megfőtt leturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt. Ezt az első rottyanásig főzzük és már kész is.
|
Spárgakrémleves |
Viky&Dávid |
2011.08.03. 14:27 |

hozzávalók 4 főre
-
1 kg fehér spárga
-
2 fej vöröshagyma
-
1 csokor snidling
-
5 dkg vaj
-
1,5 l csirke alaplé (ha nincs, leveskockából is készíthetjük)
-
175 g 20 %-os tejföl
-
1 ek liszt
-
1/2 mk reszelt citromhéj
-
½ mk őrölt szerecsendió
-
1 csapott ek cukor
-
só
-
fehér bors
elkészítés
-
A spárgát megmossuk, és kb. 4 cm-es darabokra vágjuk. A nagyon fás részeket dobjuk ki.
-
16 darab spárgacsúcsot félreteszünk.
-
A vajat egy fazékban felolvasztjuk.
-
A hagymát és a snidlinget apróra vágjuk és a vajon üvegesre pároljuk.
-
Hozzáadjuk a spárgát és további 5 percig pirítjuk (nem kell karamellizálni).
-
Felöntjük az alaplével, megszórjuk a szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk és lefedve, kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
-
Amíg a spárga fő, a spárgacsúcsokat egy kevés vízben roppanósra főzzük (kb. 2 perc) és félretesszük.
-
Amikor a spárga az alaplében teljesen megpuhult, botmixerrel simára turmixoljuk, majd szűrőn átpaszírozzuk és visszaöntjük a fazékba.
-
A tejfölt egy evőkanál liszttel, a reszelt citromhéjjal és pár kanál levessel simára keverjük, majd a leveshez adjuk és összeforraljuk.
-
Tálaláskor a spárgafejeket a csészékbe adagoljuk, és rámerjük a levest.
|
Pizzagolyó |
Viky&Dávid |
2011.08.03. 14:22 |

hozzávalók 2 főre
-
1/2 adag pizzatészta
-
olívaolaj
-
legalább kétféle sajt (az egyik mozzarella- jobb, ha füstölt)
-
bacon
-
sonka
-
hagyma
-
valamint minden, ami a pizzára illik
A mártogatóshoz:
-
1 pohár tejföl
-
2 ek csípős ketchup
-
1 kk erős paprikakrém
-
1 gerezd összezúzott fokhagyma
elkészítés
-
A pizzatésztát két adagra osztjuk.
-
Nagyon vékony, keskeny és hosszú téglalapot sodrunk belőle.
-
A pizzafeltétnek valókat apró kockára vágjuk, a bacont, előpirítjuk és kiszedjük a zsírból.
-
A lapokat megkenjük olívaolajjal, megszórjuk a kétféle reszelt sajttal.
-
Ízlés szerint megszórjuk a feltéttel, nem túl vastagon!
-
A hosszanti oldalánál kezdve szorosan feltekerjük a megrakott tésztát.
-
A tekercset kb. 2 cm-es darabokra szeljük, és az egyik felén összecsípjük a tésztát, ez kerül alulra a sütőlapon.
-
A golyókat sütőlapra rakjuk, forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
-
Közben a mártogatós hozzávalóit összekeverjük, a kisült golyókat ezzel kínáljuk.
|
Forró csokoládé fondant |
Viky&Dávid |
2011.08.03. 14:20 |

-
100 g vaj
-
4 ek. kakaópor
-
100 g min. 70%-os magas minőségű csokoládé
-
2 tojás
-
2 tojásfehérje
-
120 g cukor
-
100 g liszt, de még jobb az őrölt mandula
elkészítés
-
A sütőt 160 fokra állítjuk, a vajat és a csokoládét egy nagyobb, forrásban levő vízzel teli fazék fölé helyezett kisebb lábasban felolvasztjuk, majd a tűzről levéve addig keverjük, amíg egyenletes masszát alkot. 10 percen át hagyjuk kihűlni.
-
Az egész tojásokat, a tojásfehérjét és a cukrot tegyük egy edénybe, és elektromos habverővel keverjük össze, habosítsuk.
-
A masszát a hűlő csokoládékeverékhez adjuk, és elkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé már ne legyen forró, különben a tojásfehérje kicsapódna. Keverjük hozzá a lisztet és / vagy őrölt mandulát.
-
A sütőformákba helyezzük a masszát, és 12 percen át sütjük. Tálaláskor egy kevés meggy- vagy áfonyalekvárt teszünk mellé.
|
Mogyorós csokis formák |
Viky&Dávid |
2011.08.02. 20:23 |

A gyerekek általában nagyon szeretik a színes, figurás süteményeket. Én is a drága fiacskáimnak és az apró locsolóimnak szeretnék kedveskedni ezekkel a nyuszikkal és kacsákkal. Remélem ízleni fog nekik, én már megkóstoltam és megállapítottam, hogy ez egészen finomra sikerült :-) . Fél adagot készítettem, mert az ötven darabot kicsit soknak tartom.
Hozzávalók:
-
(50 darabhoz):
-
25 dkg liszt,
-
125 g mogyoró,
-
2 teáskanál fahéj,
-
csipetnyi só,
-
125 g sötétbarna cukor,
-
2 tojás sárga,
-
125 g hideg vaj,
-
10 dkg tejcsokoládé,
-
színes cukordara.
Elkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot, a lisztet, a darált mogyorót, a fahéjat, a sót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva kb 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és különböző húsvéti figurákat szúrunk ki belőle. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk és ecsettel a formákra kenjük, végül megszórjuk a színes cukordarával. Amikor megszáradt a csokoládé a tetején, fémdobozba is rakhatjuk.
|
Hósipka |
Viky&Dávid |
2011.08.02. 20:11 |

Hozzávalók:
-
3 tojás,
-
30 dkg porcukor,
-
30 dkg kókuszreszelék,
-
15 dkg margarin,
-
3 evőkanál baracklekvár,
-
fél dl rum,
-
50 dkg darált keksz,
-
magozott meggy.
Elkészítés:
A 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és 15 dkg porcukrot. A margarint habosra keverjük a maradék 15 dkg porcukorral, majd hozzáadjuk a 3 tojássárgáját is. Belekeverjük a baracklekvárt, a rumot, végül a darált kekszet is. Egy citromfacsaró belsejét megvizezzük, majd félig megtömködjük a kókuszos masszával. Egy szem meggyet helyezünk rá, majd befedjük a kekszes masszával. Végül kiütögetjük a formából. Minden újabb hósipka elkészítése előtt vizezzük meg a citromfacsaró belsejét. Amennyiben nem tömködjük teljesen a formát, különböző nagyságú sipkákat készíthetünk.
|
Csirke shanghai módra |
Viky&Dávid |
2011.08.02. 20:05 |

Hozzávalók:
-
(1 főre)
-
1 csirkecomb,
-
1 l víz,
-
Szecsuáni bors,
-
-
A szószhoz:
-
1 gerezd fokhagyma,
-
1 szelet gyömbér,
-
1 guriga póréhagyma,
-
1 evőkanál szójaszósz,
-
2 ½ evőkanál víz,
-
1 kávéskanál cukor,
-
½ evőkanál rizsecet,
-
1 csipet bors,
-
Néhány csepp szezámolaj,
-
1 kávéskanál Na-glutamát (kínai só),
-
1 csipet só
Elkészítés:
1. A csirkecombot kb 20 perc alatt forró vízben megfőzzük, amelyet szecsuáni borssal ízesítünk.
2. Felaprítjuk a fokhagymát, a gyömbért és a póréhagymát és egy tálkába tesszük.
3. Hozzáadjuk a szójaszószt, a vizet, a cukrot, a rizsecetet, borsot, szezámolajat, rizskivonatot, és egy csipet sót. A szószt folyamatosan kavargatjuk.
4. Ha elkészült a szósz, akkor ráöntjük a néhány részre „szétdarabolt” csirkecombra, amelyet ráhelyezünk egy tálra.
5. KÉSZ, LEHET TÁLALNI! :))
|
Csokoládés mini torták mandulával |
Viky&Dávid |
2011.08.02. 19:59 |

Hozzávalók:
-
20 darabhoz:
-
A tésztához:
-
13 dkg rétesliszt
-
5 dkg kukoricakeményítő
-
6 dkg finom szemű kristálycukor
-
1/2 rúd vanília kikapart belseje (1 csomag jó minőségű vaníliás cukorral helyettesíthető)
-
10 dkg hideg vaj
-
1 tojás sárgája
-
1 teáskanál krémes
tejföl
-
A töltelékhez:
-
10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 50 %-os kakaótartalommal)
-
5 dkg nagyon hideg, nyers marcipánmassza
-
1/2 rúd vanília kikapart belseje (1 csomag jó minőségű vaníliás cukorral helyettesíthető)
-
1 teáskanál kukoricakeményítő
-
1/2 dl tej
-
2 dkg vaj
-
A tetejére:
-
2-3 dkg szeletelt mandula
-
ízlés szerint marcipándarabka
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a keményítőt tálba halmozom, hozzáadom a cukrot és a vaníliát, majd ráreszelem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd belekanalazom a tejföllel elkevert tojássárgáját. Összeállítom a tésztát, amit azonnal fóliába csomagolok, és 1 órára beteszem a frizsiderbe.
Közben előkészítem a töltelék hozzávalóit, valamint egy 12 adagos, tapadásmentes aprósütemény-sütő tepsit. Ez abban különbözik a muffintepsitől, hogy kb. fele olyan mélyek kicsiny „horpadásai”.
A csokoládét apró kockákra tördelem, a keményítőt elkeverem a hideg tejben, a marcipánt almareszelőn lereszelem. Minden hozzávalót kis lábosba adagolok, állandó kevergetés mellett közepesen sűrűre főzöm. Kb. 5 perc alatt elkészül közepes tűzön – az állaga hamar nagyon krémszerű lesz, de nem olyan sűrű, mint a puding. Kevergetve hagyom langyosra hűlni.
A tésztát két fólialap között kb. 3 mm vékonyra nyújtom, 5 cm átmérőjű kerek kiszúróval körlapokat szaggatok belőle, ezekkel bélelem a tepsi horpadásait. A kis tészták alját villával megszurkálom, hogy ne hólyagosodjanak fel sütés közben. 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Óvatosan kiemelem a kis tortaburkokat a tepsiből, rácson hagyom kihűlni.
A maradék tésztát közben ismét összegyúrom, kiszaggatom, majd a következő körben megsütöm. A vékony tészták gyorsan hűlnek, mindegyikbe kb. 2 teáskanálnyi csokoládékrémet kanalazok. A tetejükre szeletelt mandulát szórok, ha még maradt marcipánmasszám, apró marcipán pöttyökkel díszítem.
Szobahőmérsékleten hagyom megdermedni a tölteléket, majd beteszem a frizsiderbe. 1-2 órát érdemes hűteni fogyasztás előtt, de másnap, harmadnap is remek.
|
Almás rétes |
Viky&Dávid |
2011.08.02. 19:46 |

hozzávalók 4 főre
-
1 csomag kész réteslap
-
5 alma
-
3-4 ek. zsemlemorzsa
-
3-4 ek cukor (fele lehet barnacukor)
-
1 citrom leve és héja
-
1 mk fahéj
-
1 marék rumba áztatott mazsola
-
2 dl tejföl
-
2 dkg vaj
elkészítés
-
A töltelék elkészítéséhez két almát felkockázunk, hármat lereszelünk. Az almákat összekeverjük a cukorral, fahéjjal, rumba áztatott mazsolával, citrom levével és héjával, és annyi vajon pirított zsemlemorzsával, amennyit felvesz a tészta. Idő függvényében érdemes egy órát állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
-
A réteslapok közé olvasztott vajat és zsemlemorzsát teszünk. (Egy rúdhoz minimum 3 lapot használok. Aki tésztásabban szereti, használhat 5 lapot is, de akkor legyen kéznél még egy csomag réteslap.)
-
A lapok összetekeréséhez érdemes használni egy konyharuhát. Minden elkészített lap szélére, keresztben rátesszük az almás tölteléket és az alján elhelyezett konyharuhával óvatos, de határozott mozdulattal összetekerjük.
-
A tetejére nekem bevált az olvasztott vajjal elkevert tejföl, sokan ázottnak tartják, de nekem olyan még sosem lett. Ezért saját tapasztalatból azt tudom mondani, hogy légkeverésesen és 180 fokon kell megsütni.
|
|