előkészület: 20 perc / főzés: 20 perc
Hozzávalók:
-
250 g friss, nyers lazac
-
200 g sushi rizs
-
2,7 dl víz
-
20 ml mirin
-
vagy mirin helyett rizsecet vagy szaké (5%-os almaecet is használható) - ehhez fél evőkanál kristálycukor, fél teáskanál só
-
3 nori lap
-
wasabi
A rizst mossuk át. Addig ismételjük, amíg a vize már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
Tegyük lábasba, öntsük rá a vizet, majd melegítsük közepes lángon, lefedve, csendes forrásig. Ügyeljünk, hogy ne zubogjon, ne legyen túl forró, mert a rizs nem fog megpuhulni. Ilyenkor még ne keverjük! Hagyjuk főni. Amikor a víz már elfőtt, zárjuk le a lángot, és fedjük le úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni addig, amíg már nem képződik több gőz az edényben.
Készítsük el az sushi-zut. Ha van mirin, ez a lépés elhagyható. Ha nincs, akkor tegyük a következőt: 30 ml (mérőpohár használat erősen javasolt...) rizsecethez adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd kicsit melegítsük fel, hogy ezek elolvadjanak.
Alapvetően a sushi-zut 3 féleképpen készítik. Az egyik sima mirinből készül, ami egy cukros szaké, vagy rizsecetet vagy szakét kevernek el sóval és cukorral.
A rizst tegyük át egy olyan lapos edénybe, amiben szét tud terülni. Apránként öntsük rá az keveréket és közben lapos mozdulatokkal, óvatosan kevergessük át.
Ha nagyon nekiesünk, akkor mancsos lesz és nagyon fogjuk utálni, amikor majd dolgozni kell vele. Szóval, óvatosan 1-2 mozdulattal kevergessük tovább kb. 2-3 percig.
Ha eloszlattuk rajta, terítsük szét az edényben és hagyjuk egy órát hűlni, száradni. Ha ügyesek voltunk, a végére egy olyan rizst kapunk, amit ha megvizezett (!) kézzel megfogunk, nem ragad a kezünkhöz, és formázni tudjuk, víz nélkül, pedig nehéz tőle megszabadulni.
A rizs ragacsos, temészetesen másabb lesz, mint a normál rizsek általában.
A hal:
Csíkozzuk fel, kb. fél centis csíkokra. Sushi-szakácsok most ugyan a szívükhöz kapnak, de ez egy kezdő sushi. Nem kell itt 5 évig tanulni azt, hogy kell a halat felvágni és szeletelni... :-)
Ha mást teszünk bele, azokat is vágjuk fél-egy centi széles csíkokra.
Összeállítás:
Sushitekerő gyékény (makisu) használata nem árt , de ha valakinek van otthon fűzött bambusz étkezőalátétje, azt is használhatja. :-)
Maki (makizushi)
A rövidebb oldal mentén hajtsuk és vágjuk ketté a norilapot. A fényesebb, simább felét fordítsuk alulra, ez lesz a tekercs külseje.
Rakjuk meg rizzsel, úgy hogy az egyik él mentén hagyjunk szabadon egy csíkot. Itt fog majd összetapadni a tekercs. A kezünket ehhez mindig tartsuk vizesen, mert csak akkor tudunk a rizzsel dolgozni. De ne legyen túl vizes sem, hogy a nori ne ázzon el.
Középre húzzunk egy NAGYON vékony csík wasabit a hüvelykujjunkkal.
Rakjuk rá egy sorba a halat.
Fogjuk meg a gyékényt és göngyöljük fel a norit, majd erős mozdulattal húzzuk szorosra a tekercs fogását.
Ezt párszor ismételjük meg, és nyomkodjuk formára.
Tekerjük ki, majd vágjuk ketté. Fektessük egymás mellé a két felet és vágjuk őket 3 részre. Ìgy kapjuk meg a hagyományos hatos maki csomagot.
|