Infó

Köszönjük hogy benéztél.
Ha van oldalad a vendégkönyvben hírdetheted.
Ne törd fel, a portált!

Ne írj csúnyákat!

Valamint kérjük NE LOPJ

Köszönjük hogy elolvastad a köszöntőt!

Jó böngészést!

Üdv.:a Portál szerkesztői:

Viki&Dávid

 
Hal a tortán
 
Ne lopj

 

 
Társoldalak

http:// Állatok
http:// Állatok 2
http:// Blog
http:// TrueBloodFan.net
http:// Twilight; TVD; True Blood
http:// Alkonyat
http:// Selena Gomez
http:// Karib tenger kalózai
http:// Blog 2

Jelentkezz a vk-ban!

 
Like-olj minket Facebookon!
 
Menü
 
Most hányan vagyunk?

Hal a torán kedvelő olvasgat! :D

 
Hírdetés
 
Túl az 5000-en

 

 
Mennyien is vagyunk?
Indulás: 2008-03-27
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Sushi

Viki  2011.06.24. 21:08

előkészület: 20 perc / főzés: 20 perc

Hozzávalók:

  • 250 g friss, nyers lazac
  • 200 g sushi rizs
  • 2,7 dl víz
  • 20 ml mirin
  • vagy mirin helyett rizsecet vagy szaké (5%-os almaecet is használható) - ehhez fél evőkanál kristálycukor, fél teáskanál só
  • 3 nori lap
  • wasabi

A rizst mossuk át. Addig ismételjük, amíg a vize már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.

Tegyük lábasba, öntsük rá a vizet, majd melegítsük közepes lángon, lefedve, csendes forrásig. Ügyeljünk, hogy ne zubogjon, ne legyen túl forró, mert a rizs nem fog megpuhulni. Ilyenkor még ne keverjük! Hagyjuk főni. Amikor a víz már elfőtt, zárjuk le a lángot, és fedjük le úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni addig, amíg már nem képződik több gőz az edényben.

Készítsük el az sushi-zut. Ha van mirin, ez a lépés elhagyható. Ha nincs, akkor tegyük a következőt: 30 ml (mérőpohár használat erősen javasolt...) rizsecethez adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd kicsit melegítsük fel, hogy ezek elolvadjanak.

Alapvetően a sushi-zut 3 féleképpen készítik. Az egyik sima mirinből készül, ami egy cukros szaké, vagy rizsecetet vagy szakét kevernek el sóval és cukorral.

A rizst tegyük át egy olyan lapos edénybe, amiben szét tud terülni. Apránként öntsük rá az keveréket és közben lapos mozdulatokkal, óvatosan kevergessük át.

Ha nagyon nekiesünk, akkor mancsos lesz és nagyon fogjuk utálni, amikor majd dolgozni kell vele. Szóval, óvatosan 1-2 mozdulattal kevergessük tovább kb. 2-3 percig.

Ha eloszlattuk rajta, terítsük szét az edényben és hagyjuk egy órát hűlni, száradni. Ha ügyesek voltunk, a végére egy olyan rizst kapunk, amit ha megvizezett (!) kézzel megfogunk, nem ragad a kezünkhöz, és formázni tudjuk, víz nélkül, pedig nehéz tőle megszabadulni.

A rizs ragacsos, temészetesen másabb lesz, mint a normál rizsek általában.

A hal:

Csíkozzuk fel, kb. fél centis csíkokra. Sushi-szakácsok most ugyan a szívükhöz kapnak, de ez egy kezdő sushi. Nem kell itt 5 évig tanulni azt, hogy kell a halat felvágni és szeletelni... :-)

Ha mást teszünk bele, azokat is vágjuk fél-egy centi széles csíkokra.

Összeállítás:

Sushitekerő gyékény (makisu) használata nem árt , de ha valakinek van otthon fűzött bambusz étkezőalátétje, azt is használhatja. :-)

Maki (makizushi)

A rövidebb oldal mentén hajtsuk és vágjuk ketté a norilapot. A fényesebb, simább felét fordítsuk alulra, ez lesz a tekercs külseje.

Rakjuk meg rizzsel, úgy hogy az egyik él mentén hagyjunk szabadon egy csíkot. Itt fog majd összetapadni a tekercs. A kezünket ehhez mindig tartsuk vizesen, mert csak akkor tudunk a rizzsel dolgozni. De ne legyen túl vizes sem, hogy a nori ne ázzon el.

Középre húzzunk egy NAGYON vékony csík wasabit a hüvelykujjunkkal.

Rakjuk rá egy sorba a halat.

Fogjuk meg a gyékényt és göngyöljük fel a norit, majd erős mozdulattal húzzuk szorosra a tekercs fogását.

Ezt párszor ismételjük meg, és nyomkodjuk formára.

Tekerjük ki, majd vágjuk ketté. Fektessük egymás mellé a két felet és vágjuk őket 3 részre. Ìgy kapjuk meg a hagyományos hatos maki csomagot.

Karácsonyi citromos linzerkarika

  2010.11.27. 12:07

Mézeskalács

  2010.11.27. 12:04

 

Csokoládés muffin marcipánnal töltve

starok-kaja  2010.07.18. 16:16

Chocolate Souffle

starok-kaja  2010.07.18. 15:37

Chilis-mangós fagylaltbomba

  2009.08.13. 16:08

Chilis-mangós fagylaltbomba

ŐZGERINC

Viky&Dávid  2008.11.01. 13:36

...

»Rókagombás báránycomb

Viky&Dávid  2008.11.01. 13:32

...

Minizsemlék

  2008.08.20. 13:58
Minizsemlék

Tésztás töltött paprika

Viky&Dávid  2008.07.16. 16:45

Főétel:Tésztás töltött paprika

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
CSS Codes

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!